Reinigen van de waterleidingen en silo’s

1 juni 2023

Voor uw varkens is voldoende schoon drinkwater in de zomermaanden erg belangrijk. Daarom is dit het perfecte moment om het drinkwatersysteem te reinigen.

Reiniging waterleiding 

Het reinigen kan met aqua-clean. Dit product is verkrijgbaar in onze winkel. U voegt dit toe aan uw drinkwatersysteem (1 – 3 %) en laat dit 24 – 48 uur staan. Daarna spoelt u de leiding goed door. Denk hierbij er ook aan om de nippels eruit te draaien en schoon te maken. Op deze manier zorgt u ervoor dat het drinkwater schoon is, maar ook dat de nippels voldoende water geven. Indien de afdeling niet leeg komt, kan er met 50 – 500 cc Aqua-clean per 1000 liter gereinigd worden, doe dit dan meerdere keren, zodat de waterleidingen goed schoon zijn. Hierna is het ook van belang om de nippels eruit te halen en te reinigen.

Nippels 

Controleer de opbrengst van de nippels nogmaals als de varkens weer in de afdeling liggen. Het kan namelijk zijn dat de opbrengst te laag is, maar ook dat sommige nippels later na het reinigen toch dichtslibben door restjes vervuiling.

De minimale opbrengst per minuut moet zijn: 

  • Biggen 0,5 Liter.
  • Vleesvarkens 1,0 Liter.
  • Dragende zeugen 1,5 Liter.
  • Lacterende zeugen 2,0 Liter.

Silo’s 

Naast water is voer ook van groot belang. Schoon voer is essentieel om de zomer goed door te komen. In de zomer kan de temperatuur in de silo flink oplopen, waardoor eventueel aanwezige schimmels in de silo het voer flink kunnen verontreinigen. Maak daarom uw silo’s de komende maand schoon. Dit kan door een silo helemaal leeg te voeren. Als de silo leeg is kunt u tegen de silo kloppen, zodat het stof uit alle hoeken los komt. Daarnaast is het van groot belang om onderin de silo te controleren op voerresten en deze te verwijderen. Om een nog beter resultaat te krijgen kunt u de silo ook (nat) laten reinigen door een professioneel bedrijf. Voordat er nieuw voer in de silo gaat is het verstandig om er een propshot bij te bestellen. Deze zorgt ervoor dat eventuele schimmelgroei in de eerste weken tegen wordt gegaan.

Heeft u vragen over het reinigen van uw waterleiding of silo’s? Wij helpen u graag!

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!