Circulariteit Varkensvoer

11 december 2023

Circulariteit bij varkensvoer is het streven naar een duurzaam en circulair voedselsysteem. Dit houdt in dat de grondstoffen efficiënt worden gebruikt en het afval wordt geminimaliseerd. Daarnaast wordt er gestreefd naar het sluiten van de kringlopen binnen de productieketen.

Een belangrijk aspect van circulair varkensvoer is het gebruik van reststromen, hierbij kan gedacht worden aan restproducten uit de landbouw of voedselverwerkende industrie. De reststromen dragen bij aan een duurzame landbouw door het verminderen van afval, het efficiënt benutten van hulpbronnen en het creëren van een meer circulair voedselsysteem.

Er zijn verschillende reststromen die in het varkensvoer gebruikt worden: voedselresten en bijproducten van de voedingsindustrie. Bij voedselresten kan gedacht worden aan broden, wraps, pasta, koek, taartbodems, chocolade, snoep enz. De overschotten uit de voedselindustrie, maar ook niet-verkoopbare producten zijn goede grondstoffen voor varkensvoer.

Naast de voedselresten worden ook de bijproducten uit het voedingsindustriegebruik. Denk hierbij aan gries en zemelen, dit zijn bijproducten uit de productie van graanproducten, schroten, schilfers en hullen wat restproducten zijn van de productie van oliën, pulpen uit de productie van vruchtensappen en suiker.

Daarnaast zijn er ook producten die niet geschikt zijn voor de menselijke consumptie. Een goed voorbeeld hiervan is brouwgerst. Indien deze gerst niet voldoet aan de specificaties om bier mee te brouwen, wordt deze gebruikt als grondstof voor varkensvoer.

Varkensvoer bestaat voor een aanzienlijk deel uit reststromen, producten die we op dit moment bij CAV Den Ham gebruiken zijn haverdoppen, sojaschroot, sojahullen, raapzaadschroot, palmpitschilfers, zonnebloemschroot, maisgluten, tarwegries, broodmeel, maisweekwater, pulp en melasse. Maar ook een deel van de tarwe en gerst zijn mogelijk reststromen.

Verlagen sojaproducten
In varkensvoer is soja een van de belangrijkste eiwitbronnen. Soja wordt vaak geassocieerd met ontbossing en komen voor het overgrote deel uit Amerika, waardoor de ecologische voetafdruk hoog is.  Om het aandeel soja zo laag mogelijk te krijgen proberen we het ruw eiwitgehalte te verlagen, maar ook Europese grondstoffen te gebruiken. Erwten, raapzaadschroot, zonnebloemschroot en aardappeleiwit zijn eiwitrijke producten die een deel van de soja kunnen vervangen. Afgelopen jaren heeft CAV Den Ham ervaring opgedaan met sojavrij vleesvarkensvoer. Hierbij waren de resultaten gelijk aan ons reguliere pakket.

Voerconversie
Het minimaliseren van afval kan gedaan worden door het verlagen van de voerconversie. Als de voerconversie lager wordt, gaat een kleiner deel van het voer ‘verloren’ aan andere processen dan aan vleesproductie. Door het verlagen van de voerconversie wordt het aandeel reststromen groter, en neemt de hoeveelheid soja per kg vlees af. Hierdoor neemt de circulariteit van het varkensvoer verder toe. De laatste jaren zien we een daling van de voerconversie. Bij de klanten van CAV Den Ham zien we deze trend ook duidelijk, door constante aandacht voor de behoefte van de dieren en het afstemmen van onze voeders op deze behoefte.

CAV Den Ham heeft de laatste jaren veel kennis en ervaring opgedaan over duurzaam varkensvoer. Wilt u meer informatie over het verhogen van de circulariteit op uw bedrijf, neem contact op met Wilfred ten Brinke (06-54663113)

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!