Versgras

1 juni 2023

Het weideseizoen is inmiddels bij vrijwel elke veehouder gestart. Ook is op de meeste bedrijven de eerste (of zelfs de tweede) snede gras gemaaid.

Zoals u van ons gewend bent is op onze site de kwaliteit van het gras te volgen. Dit geeft u extra handvaten om te sturen in de bijvoeding op stal.

Klik hier voor de versgras uitslagen!

Wanneer u de uitslagen actief volgt kunt u eenvoudig besparen op uw krachtvoerkosten. Zo kunt u gerichter sturen met de bijvoeding op stal. Voor uw koeien is dit natuurlijk ook van belang.

Kwaliteit gras

Daarnaast is het belangrijk om elke 3 weken een kleine kunstmestgift te geven op uw weidepercelen. Op deze manier houdt u uw gras fris en smakelijk voor uw melkkoeien. Ook voorkomt u hiermee dat het gras vroegtijdig gaat bloeien.

We zien op dit moment dat de kwaliteit van het weidegras minder wordt ten opzichte van de eerste snede.  Dit is logisch aangezien het gras ouder wordt en richting de bloeifase wil gaan. Het is aan te raden om deze percelen tijdig te maaien wanneer dit mogelijk is en de koeien in te scharen op nieuwe percelen.

Tips

 Hierbij nog een aantal tips om het vers gras zo optimaal te blijven benutten!

  • Schommelingen in ureumgehalte als gevolg van variatie in grasopname in het weideseizoen zijn onvermijdelijk. Door vooraf te sturen kunt u het ureumgehalte op peil houden.
  • Etgroen heeft als voordeel dat u smakelijk gras met goede voederwaardes  kunt aanbieden aan uw melkkoeien, schaar tijdig in met nieuwe percelen.
  • Blijf strooien! Elke 3 weken 100 kilogram KAS zal de kwaliteit van het gras verbeteren.
  • Zorg ervoor dat uw melkkoeien naast jong gras voldoende structuur in de basis krijgen, dit komt de vertering ten goede!

Voor vragen kunt u contact opnemen met uw adviseur!

 

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!