Pensbestendig Eiwit

3 augustus 2023

Zoals in de nieuwsbrief van 1 mei “Tips voor bestendiger eiwit in uw kuilvoer” aangeven is het bestendig maken van Soja en Raap door middel van formaldehyde wettelijk verboden is. Dit betekent dat binnenkort de huidige pensbestendige soja en raap worden vervangen door andere producten.

Deze producten worden geproduceerd met een ander productieproces, hierdoor is de bestendigheid van deze producten lager, daarnaast zijn de kosten voor dit productieproces hoger. Hierdoor neemt de prijs van pensbestendig eiwit toe, vooral bij voeders met een groot aandeel pensbestendig eiwit zal dit tot een flinke prijsverhoging zorgen.

Hierdoor is het verstandig om met uw adviseur uw rantsoenen door te rekenen en te kijken welke opties het beste passen op uw bedrijf. Hierbij valt te denken aan het voeren van extra kilo’s met een wat lager aandeel pensbestendig eiwit. Ook is het goed te kijken naar uw ruwvoer, hoe kunt u hier het aandeel pensbestendig eiwit verhogen.

De overgang naar de nieuwe producten zal in twee stappen gebeuren:

  1. De pensbestendige raap zal vervangen worden.
  2. Enkele weken later de pensbestendige soja.

Voor vragen kunt u contact opnemen met uw adviseur.

 

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!