Mais bestellen

4 januari 2024

Hoewel we ons nog in het midden van het winterseizoen bevinden, is de voorbereiding voor het komende voorjaar al in volle gang. Voordat we het weten, zijn we weer bezig met bemesten, mais zaaien en grasmaaien.

Het belangrijkste doel van de maisteelt is natuurlijk de productie van kwalitatief hoogwaardig en zetmeelrijk ruwvoer. Bij de keuze van het maisras staan korrelrijpheid en restplantverteerbaarheid centraal. De korrel moet namelijk rijpen om voldoende zetmeel in uw maiskuil te garanderen. Een vitale, groene plant bij het hakselen resulteert in een frisse en smakelijke kuil die goed verdicht kan worden en zorgt voor een goede restplantverteerbaarheid. Kies daarom een maisras dat qua vroegrijpheid past bij uw situatie.

Een succesvolle maisteelt omvat meer dan alleen de keuze van het maiszaad. Het is een samenspel tussen verschillende factoren die van invloed zijn op het eindresultaat. Belangrijk is dat de keuzes die u maakt, passen bij de behoeften van uw veestapel, zoals de regio, grondsoort, het rantsoen en het oogstmoment. Een goede voorbereiding is immers het halve werk!

De keuze voor het te zaaien maisras is natuurlijk ook afhankelijk van de beslissing of er onderzaai wordt toegepast of er wordt gekozen voor het zaaien van een vanggewas vóór 1 oktober. Kiest u voor onderzaai, dan kunt u een ras kiezen met een latere rijpheid. Wie een vanggewas na de maisoogst wil zaaien, moet dit uiterlijk 1 oktober hebben gezaaid. Het is dan belangrijk om op tijd te zaaien en te kiezen voor een vroeg ras.

We hebben opnieuw een selectie gemaakt van toprassen van EUROCORN, KWS, LG en MOVO.

Ontsmetting zaaizaad
Ook dit jaar zijn de zaaizaadontsmettingen Force en Korit beschikbaar:

  • Force tegen bodeminsecten
  • Korit tegen vogelvraat

Maiszaad ontsmet met Korit of Force dient wel vroegtijdig besteld te worden.

Heeft u vragen over welke maisrassen het beste bij uw omstandigheden passen, neem dan contact op met uw adviseur of met Herman Borkent op 06-86838219.

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!