Het voorjaar komt eraan!

4 april 2024

Ondanks de grote hoeveelheid neerslag die er de afgelopen tijd is gevallen, komt de grasgroei op gang. Daarom is het nu al verstandig na te denken over het te winnen ruwvoer voor dit seizoen en te zorgen voor een goede conservering en bewaring van het ruwvoer.

Nu, meer dan ooit, speelt de kwaliteit van ruwvoer een sleutelrol. In de basis staat goed ruwvoer bekend om zijn positieve effect op de melkproductie. Tegenwoordig draagt het echter ook bij aan kostenefficiëntie en milieuaspecten, zoals verlaagde uitstoot van N, P, methaan (CH4) en CO2. Interessant genoeg beïnvloedt dit zelfs de melkprijs, afhankelijk van de CO2-voetafdruk van uw melk. Maar wat maakt ruwvoer nu echt van hoge kwaliteit? Gaat het enkel om VEM en ruw eiwit, of is er meer nodig?

Microklimaat in ruwvoer
Denk aan de manier waarop we ons eigen voedsel koelen , pekelen of fermenteren om houdbaarheid en smaak te verbeteren. Dit doen we om ‘slechte’ micro-organismen de kop in te drukken. Voor ruwvoer geldt een vergelijkbaar principe, zij het zonder koelkast. Door de balans van ‘goede’ bacteriën te bevorderen, kunnen we ‘slechte’ micro-organismen tegengaan. Een optimaal microklimaat zorgt voor smakelijker voer, gezondere dieren, behoud van voederwaarde, en dus meer melk of vlees uit ruwvoer.

Pens vergelijken met kuil
De pens lijkt in veel opzichten op een kuil. Door een gunstig bacterieklimaat na te streven, creëren we een voedzaam rantsoen. Het verschil in rantsoenen, gewassen en zelfs het microklimaat op dezelfde gewassen kan sterk variëren.

Ontvang advies op maat en ontvang een kleine lekkernij door beterruwvoer!

 

Welke kuilverbeteraar onder welke omstandigheden ?

Hiervoor is een handige keuzetool. Ontdek welke ruwvoerverbeteraar u nodig heeft en in welke hoeveelheid.

→ Ga naar www.beterruwvoer.nl/keuzetool

→ Doorloop de keuzetool en vul uw gegevens in.

→ Deel uw resultaat met uw adviseur per mail of app.

Door uw gegevens in te vullen en te delen met uw adviseur, zorgt beterruwvoer ervoor dat u bij het volgende bezoek een aangename kleine verrassing ontvangt. Iets waarvan je blijft eten, net als het lekkere ruwvoer behandeld met een Magniva inoculant.

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!