Grasland

3 augustus 2023

De nazomer is een goed moment om te werken aan de kwaliteit van het grasland door middel van onkruidbestrijding, doorzaaien, graslandvernieuwing en bodemverbetering.

Om vervolgstappen te kunnen nemen, is het belangrijk om eerst een goede beoordeling van het grasland te maken. Maak een inschatting van het grassenbestand om te bepalen of je het grasland kunt doorzaaien of dat graslandvernieuwing noodzakelijk is. Om succesvol te kunnen doorzaaien is het van belang dat niet meer dan 20-30% van het grasland bestaat uit slechte, lage kwaliteitsgrassen. Bestaat het grasland voor meer dan 30% uit onkruidgrassen? Dan is herinzaaien de beste keuze. Komt u hier niet uit? Wij helpen u hier graag bij!

Onkruid bestrijden

Dit is een goed moment om onkruid te bestrijden in zowel percelen met een goed grassenbestand als percelen die doorgezaaid moeten worden. Een slechte grassoort zoals ruwbeemd wordt door zijn oppervlakkige beworteling flink geraakt door de droogte. Eggen zorgt ervoor dat ruwbeemdgras en andere slechte grassen en onkruiden worden verwijderd.

Kweek is ook een slechte grassoort die juist goed tegen droogte bestand is. Kweek moet je nu bestrijden, om te voorkomen dat deze soort andere kwaliteitsgrassen onderdrukt. Bij een lage druk van kweek is goed eggen een mogelijkheid. Bij een hoge druk zijn spuiten en graslandvernieuwing de enige mogelijkheid.

Onkruiden als ridderzuring, distels, brandnetels en paardenbloemen kunnen nu goed bestreden worden met een gewasbeschermingsmiddel. Deze onkruiden groeien nu nog goed, waardoor zij de middelen goed opnemen. In de nazomer hebben deze onkruiden een neerwaartse sapstroom, waardoor de gewasbeschermingsmiddelen ook in de wortels van de plant goed zijn werk kan doen.

 

Grasland doorzaaien

Doorzaaien slaagt alleen wanneer de bodem voldoende vochtig is. Wanneer het in augustus nog te droog blijft, kun je doorzaaien nog uitstellen tot september of begin oktober. Houd bij doorzaaien rekening met het volgende:

  1. Maai het gras extra kort. Zo voorkom je dat de jonge plantjes in de schaduw van het bestaande gras komen te staan, wat de groei van het nieuwe gras belemmert.
  2. Eggen van het grasland zorgt ervoor dat slechte en dode grassen worden uitgekamd. Eggen activeert ook het bodemleven, verwijdert te viltlaag en geeft ruimte aan goede grassen om optimaal te groeien.
  3. Kies voor het juiste graszaadmengsel. Doorzaaimengsels bevatten rassen die snel ontkiemen en stevig doorgroeien, dat is van groot belang om de concurrentie met het bestaande grasland aan te kunnen. De DoorzaaiMax is voorzien een ProNitro-coating, wat zorgt voor een nog snellere kieming en sterke groei van het gras. Deze ProNitro-coating bevat naast stikstof ook een uitvloeier, die de opname van vocht verbetert. Deze combinatie zorgt ervoor dat tot 34% meer kiemplantjes uitgroeien tot een volwassen grasplant!

 

Grasland vernieuwen

Wanneer het perceel teveel droogteschade heeft of als er teveel onkruiden staan, is graslandvernieuwing de enige mogelijkheid. Houd rekening met het volgende:

  1. Op zand- en lössgrond mag je tot 1 september grasland vernietigen voor graslandvernieuwing, dit moet vooraf gemeld worden bij de RVO. Op deze percelen word je 50 kg stikstof per hectare gekort op je stikstofsgebruiksnorm.
  2. Op klei- en veengrond mag je tot en met 15 september grasland vernietigen. Bij herinzaai mag je het gras alleen bemesten als het stikstofniveau onvoldoende blijkt te zijn na het nemen van een scheurmonster.
  3. Onkruidbestrijding: wanneer er een hoge druk van bijvoorbeeld kweek is, is het aan te raden dit goed dood te spuiten voordat er opnieuw wordt ingezaaid. Waar mogelijk helpt het creëren van een vals zaaibed ook om minder onkruiddruk in je vernieuwde grasland te krijgen.
  4. Bekalking: Check altijd de pH-waarde van je bodem, is deze optimaal voor gras (5-6) of je wil dit jaar misschien gras-klaver(5,5-6,5) gaan inzaaien? Zorg ervoor dat je genoeg bekalkt om de pH-waarde op het juiste pijl te houden.

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!