Komende maand begint het mestseizoen weer. Vanaf 1 februari mag er al kunstmest worden gebruikt op gras- en bouwland. Drijfmest mag vanaf 16 februari worden uitgereden op grasland en vanaf 16 maart op bouwland.
Het is dus goed om alvast na te denken over het soort meststof dat u wilt gaan gebruiken, zeker omdat de totale stikstofgebruiksnorm in NV-gebieden dit jaar verder wordt beperkt tot 20%. Vorig jaar was dit nog 5%. Het is dus belangrijk dat de toegediende mest ook goed benut wordt.
Er bestaan verschillende vormen van stikstof in kunstmest:
Nitraat
Nitraat is snel opneembaar voor de plant, mits er voldoende vocht en bladverdamping is. Het is echter negatief geladen en kan zich niet binden aan het klei-humus-complex (CEC). Het zit opgelost in het bodemvocht en spoelt onder natte omstandigheden makkelijk uit, of er kan denitrificatie optreden.
Ammonium
Ammonium kan ook door de plant worden opgenomen, maar wordt voor een groot deel eerst door micro-organismen in de bodem omgezet naar nitraat, waardoor het trager werkt. Het is positief geladen, waardoor het zich kan binden aan de CEC en minder makkelijk uitspoelt. Wel is er een risico op ammoniakvervluchtiging.
Ureum
Ureum is organisch en heeft geen lading. Een plant kan ureum rechtstreeks opnemen in de vorm van amide-stikstof of nadat het is omgezet in ammonium. Het spoelt moeilijk uit, maar er is wel risico op vervluchtiging.
Houd bij de keuze voor het soort meststof dus rekening met de bodemtemperatuur, de weersomstandigheden en de tijd tot maaien.
Wat betreft de maïsmest is er dit jaar een verandering in het aandeel stikstof. Met het oog op de steeds lagere gebruiksnormen zijn de bekende maïsmestsoorten N24 en NP24 veranderd naar N20 en NP20. Dit betekent dat ze 4% minder stikstof bevatten. Wel is het aandeel zwavel gestegen, waardoor er bij een lagere bemesting toch voldoende zwavel wordt gegeven.
Meer advies? Neem dan contact op met onze Specialist Handelsproducten Bas Rietman.
Bas Rietman
b.rietman@cavdenham.nl
06-86838219
CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.
Samen naar een optimaal rendement!