Hoe gaan Italiaanse melkveehouders om met extreme hitte en hittestress bij hun koeien? Onze nutritionist Benthe Spoelman reisde mee met een studietrip van Rumivar en Phibro en deed hier waardevolle inzichten op!
Benthe vertelt: “Onlangs had ik de kans om samen met een groep rundvee-adviseurs en nutritionisten van andere mengvoederbedrijven mee te gaan op een studiereis naar Noord-Italië, georganiseerd vanuit Rumivar en Phibro. Centraal tijdens deze reis stond het thema hittestress bij melkvee – een onderwerp dat in Italië al veel aandacht krijgt, maar ook in Nederland steeds actueler wordt.
Tijdens het bezoek hebben we diverse melkveebedrijven bezocht. We analyseerden er rantsoenen, vergeleken managementaanpakken met Nederlandse situaties en zagen hoe op deze bedrijven actief wordt gewerkt aan het verminderen van hittestress.
Op deze bedrijven vielen de volgende dingen op:
De signalen van hittestress – zoals verminderde droge stofopname, sorteren aan het voerrek, versnelde ademhaling en lagere melkproductie – zijn bij veel veehouders bekend. Maar hittestress kan al sneller ontstaan dan vaak wordt gedacht, vanaf 21 graden in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan al lichte hittestress ontstaan, voornamelijk bij hoogproductieve dieren. Zo is hittestress ook in Nederland een belangrijk aandachtspunt.
Wat bieden we aan bij CAV Den Ham?
Om melkvee te ondersteunen tijdens warme periodes, hebben we Melkvee Profit ontwikkeld. Melkvee Profit is een combinatie van:
Lees hier meer over deze aanpak:
https://www.cavdenham.nl/rundvee/hittestress-en-melkvee-profit/
Heb je vragen over hittestress op jouw bedrijf of heb je andere vragen? Neem dan contact op met je adviseur of bel met ons op kantoor.
CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.
Samen naar een optimaal rendement!