Veel melkveehouders merken dat het vetpercentage in de melk daalt zodra de koeien naar buiten gaan. Hoewel dit een bekend verschijnsel is, is het natuurlijk niet gewenst. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het melkvet weer op peil te krijgen.
Tijdens warme zomerdagen eten koeien vaak minder. Daarnaast heeft weidegras een lagere structuurwaarde, wat zorgt voor minder azijnzuurvorming in de pens. Azijnzuur is juist een belangrijke bouwstof voor melkvet. Minder azijnzuur betekent dus automatisch minder melkvet.
Extra structuur voeren
Meer structuur in het rantsoen bevordert de aanmaak van azijnzuur, wat essentieel is voor de melkvetproductie.
Pensbestendig vet bijvoeren
Denk aan producten zoals BergaFat, Rumipalm of Rumifat. Deze vetten zijn direct beschikbaar voor de koe en dragen bij aan een hoger vetpercentage in de melk.
Gebruik van gist of plantenextracten
Producten zoals Diamond V verbeteren de vezelvertering en ondersteunen een gezonde penswerking.
Voldoende voeropname en energie
Zorg ervoor dat de koeien, zeker bij warm weer, voldoende blijven eten en voldoende energie binnenkrijgen via structuurrijk voer.
CAV Den Ham biedt daarnaast een speciaal melkvet boost meel, met een uitgebalanceerde samenstelling:
Directe vetaanvoer via Bergafat en palmpitolie
Energie, structuur en eiwit uit tarwegries, haverdoppen en soja
Structuur en penswerking dankzij sojahullen, zonnebloemschroot en palmpitschilfers
Neem contact op met je adviseur om samen te kijken welke oplossing het beste past bij jouw bedrijfssituatie.
CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.
Samen naar een optimaal rendement!