De derogatie voor 2025 kan worden aangevraagd van maandag 3 februari tot en met vrijdag 28 februari 2025. Dit is ook de uiterste datum waarop grondmonsters geldig moeten zijn voor het bemestingsplan. Grondmonsters met een monsterdatum tussen 1 februari 2021 en 28 februari 2025 zijn geldig voor de derogatie van dit jaar.
De NV-gebieden blijven in 2025 hetzelfde als in 2024. De derogatievrije zone wordt echter smaller: deze gaat van 250 meter in 2024 naar 100 meter in 2025. Let op: als meer dan 50% van een perceel binnen deze zone valt, komt het perceel niet in aanmerking voor de derogatienorm.
De derogatienormen voor 2025:
Vanaf 2025 zijn alle bedrijven verplicht een geldig bemestingsplan te hebben. Dit plan moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
Over het algemeen is een bemestingsplan in CRV Mineraal voldoende. Let op: de oude versie van CRV Mineraal kan dit jaar voor het laatst worden gebruikt.
Voor 2025 geldt dat het bemestingsplan moet worden aangemaakt in het nieuwe CRV Mineraal. De begin- en eindvoorraden van dierlijke mest moeten hier nog wel handmatig aan worden toegevoegd.
Let op: In 2025 wordt de stikstofkorting in NV-gebieden verhoogd. Waar in 2024 nog een korting van 5% op de mestgebruiksruimte gold, is dit in 2025 verhoogd naar 20% korting op stikstof. Houd hier rekening mee bij het bestellen van kunstmest.
Aandachtspunten mestprognoses 2024
Tips met betrekking tot mest
De meeste kringloopwijzers zijn dit jaar weer opgemaakt. De bedrijfsspecifieke excretie (BEX) wordt gebruikt voor de afronding van de mestboekhouding en het invullen van de aanvullende gegevens. Met de huidige hoge afvoerprijzen voor mest is het belangrijk om kritisch te kijken naar mogelijkheden om mestafvoer te beperken.
We zien dit jaar grote variaties in BEX-uitkomsten. Bedrijven met kwalitatief goede graskuilen (hoog VEM-gehalte) scoren doorgaans goed.
Daarnaast leidt een hogere snijmaïsopbrengst en een hoger aandeel snijmaïs in het rantsoen tot een beter BEX-voordeel. Neem dit mee in uw teeltplan voor 2025 en bespreek dit met uw adviseur.
Ook dit jaar zien we dat er mest wordt afgevoerd met extreem lage gehalten. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijf.
Rekenvoorbeeld:
Voor een bedrijf met 130 melkkoeien en 70 hectare kan mestafvoer met lage gehalten leiden tot een verschil van 300 kuub mest. Door vooraf een putmonster te nemen, kunt u mest afvoeren met betere gehalten en zo besparingen realiseren (zie afbeelding).
Daarnaast is het verlagen van het ureumgehalte een effectieve manier om minder mest te hoeven afvoeren.
Voorbeeld:
Bij een bedrijf met 130 melkkoeien en 70 hectare kan een lager ureumgehalte leiden tot een besparing van bijna 200 kuub drijfmest (zie afbeelding).
Neem de komende maand de tijd om samen met uw adviseur kritisch naar de mestprognose voor 2025 te kijken. Weeg voor- en nadelen zorgvuldig af en gebruik deze inzichten voor uw bemestingsplan. Zo streven we samen naar een optimaal resultaat voor uw bedrijf!
CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.
Samen naar een optimaal rendement!