Kalveropfoktips

5 november 2020

Jonge kalveren (< 3 weken) voelen zich prettig bij temperaturen tussen de 15°C en 25°C, daar beneden hebben ze extra energie nodig om zichzelf warm te houden. Deze energie kunnen ze dan niet besteden aan groei of afweer tegen ziektes. Er zijn een aantal manieren om met kouder weer de jonge kalveren te ondersteunen en er tevens voor te zorgen dat ze niet te veel energie besteden aan zichzelf warm houden.

Hieronder enkele tips om goed voorbereid de winter in te gaan!

  1. Een droog ligbed, een eerste vereiste, ook bij preventie tegen diarree. Bij een goed ingestrooid ligbed zijn de poten van het kalf niet zichtbaar wanneer het kalf ligt.
  2. Uw kalf helpen op temperatuur te blijven.. Het advies is om het pasgeboren kalf te laten opdrogen onder een warmtelamp en vervolgens een kalverdek op te doen. Door het gebruik van een kalverdekje geeft u het kalf extra warmte. Afhankelijk van de temperatuur tot een leeftijd van 4 tot 6 weken.

Meer energie geven middels voeding door de concentratie te verhogen. Kijk hiervoor op uw C.A.V. Den Ham Topmelk melkschema om te kijken bij welke temperatuur het wenselijk is uw melkschema om te draaien naar het winterschema.

Stallen worden op verschillende manieren geventileerd. Bij mechanische ventilatie is het tijd om deze in te stellen om de juiste waarden, passend bij het aantal dieren, kg etc. Wanneer u hierbij hulp nodig heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Aanbieding!
Bij afname van 1 pallet jongveevoeders (topmelk, Super start, Kalverbrok en Fokbrok) Franco aan huis op basis van 1000kg per pallet PLUS 1 complete warmtelamp gratis!
(Actie geldig t/m 30 november 2020)

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!