Topkwaliteit ruwvoer

20 april 2020

Op dit moment zit ons land nog in een gedeeltelijke lock down en zijn veel dingen niet zoals we gewend zijn. Wat wel hetzelfde blijft, is dat het voorjaar is begonnen. Over een aantal weken halen we weer het voer voor de komende winterperiode binnen.

In het voorjaar wordt er een basis gelegd voor het resultaat van het komende jaar. Het is goed om te zien hoe je maximaal kunt meewerken aan topkwaliteit ruwvoer voor het komende jaar. We geven je 5 tips die bij kunnen dragen aan het succes van de eerste snede en dus cruciaal zijn voor een groot deel van het komende winterseizoen. Omdat we op dit moment geen themabijeenkomsten kunnen houden is er ook een video met een Beter Ruwvoer update beschikbaar. Deze video vindt u onderaan de pagina. Neem hier even de tijd voor. 

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • De waarde van ruwvoer;  
  • Wat het dier van de waarde vindt; 
  • Hoe je snel tot een stabiele kuil komt; 
  • En de innovatie in kuilverbeteraars.  

5 inkuiltips van CAV Den Ham

Tip 1: Probeer te maaien vóór er is bemest
Heeft u 100 kg stikstof werkzaam voor de 1e snede beschikbaar, dan heeft u bemest voor een maaisnede van pakweg 3500 tot 3800 kg Ds met 16 tot 17,5% Ruw eiwit. Gaat u een zwaardere snede maaien, dan kan dit ten koste gaan van de kwaliteit van het gras. Als u een inschatting kunt maken van de hoeveelheid Ds die op het land staat, kunt u een overwogen keus maken voor het maaimoment met het oog op de weersomstandigheden. De tweede week van april is er door onze rundveespecialisten al 1600 kg Ds gras/ha gemeten op een aantal percelen, en een groei van ongeveer 80 kg Ds/dag.

 

Tip 2: Stem de hoogte van de kuil af op de gewenste voersnelheid 
Te vaak komen we broei tegen in de kuilen op verschillende momenten in het jaar. Broei is slecht voor de voederwaarde, het geeft veel verlies. Daarnaast gaat de kwaliteit en smakelijkheid van het voer hard achteruit. Er wordt wel eiwit gewonnen van eigen land, maar voor het benut kan worden door de koe gaat er al een deel verloren. Een gewenste voersnelheid is minimaal 1,5 meter per week. We kijken naar de maximale oppervlakte van het snijvlak van alle kuilen die gevoerd worden op hetzelfde moment. Onderstaand een rekenvoorbeeld:

Tip 3: Het droge stofgehalte is je gaspedaal 
De eerste snede is vaak goed verteerbaar materiaal, maar soms wel wat te snel. De eerste snede mag daarom best wel wat droger in de kuil dan de overige snedes. Ideaal Ds% 1e snede zo rond de 40-45%.  Een latere snede mag wel wat natter ingekuild worden. Beperk de velddagen en voorkom overmatig gebruik van de grasschudder. Vooral bij latere snedes. 

 

Tip 4: De machinist op de kuil heeft de regie in handen 
Zorg ervoor dat de trekker of shovel voldoende tijd heeft om de graskuil goed aan te rijden. De aanvoer van gras vanaf het land ligt vaak te hoog, de machinist op de kuil dient het tempo te bepalen! De vuistregel is dat het gewicht op de kuil gelijk is aan de aanvoersnelheid in tonnen vers product per uur x 0,5.  Voer je 50 ton per uur aan? Dan moet het gewicht op de kuil dus 25 ton gewicht zijn.

Een andere vuistregel is dat de aanrijtijd 1 minuut per ton vers product is. Voer je 50 ton product aan? Dat betekent 50 minuten aanrijden. Afgelopen periode hebben we een aantal graskuilen op dichtheid gemeten. Het was opvallend dat de dichtheid lager was aan de linkerkant (bekeken vanuit de aanrijtrekker op de kuil) bij kuilen en sleufsilo’s die aangereden werden met een trekker. Let dus goed op een gelijkmatige verdichting van de hele kuil.

 

Tip 5: Versnel het inkuilproces en beperk inkuilverliezen
Gebruik een kuilverbeteraar voor behoud van ruwvoerkwaliteit en smakelijkheid. We hebben jullie al geïnformeerd over de nieuwe naam en samenstelling van de kuilverbeteraar uit ons assortiment. LALSIL Combi wordt Magniva Platinum 2.  Een goede kuilverbeteraar versnelt de conservering en remt de broei. Een kuil bevat van nature ongewenste micro-organismen die bij hoge pH-waarden goed gedijen en voerverliezen veroorzaken. De melkzuurbacteriën in Magniva Platinum 2 zorgen voor een snelle pH-daling zodat de kuil snel wordt geconserveerd en de ongewenste micro-organismen geen kans krijgen zich te ontwikkelen. De gisten, die bij broei in de kuil zorgen voor de temperatuurstijging, zijn te doden met azijnzuur dat geproduceerd wordt door de Hetrofermentatieve bacteriën in de Magniva Platinum 2.  Magniva Platinum 2 is verkrijgbaar in 50 en 100 gram sachets. De dosering is 1 gram per ton ruwvoer wat goed is voor ongeveer; 

  • 5-6 hectare: 1 sachet van 50 gram 
  • 10-12 hectare: 1 sachet van 100 gram 

Magniva Platinum 2 dient in de koelkast te worden bewaard. Verzending per 5 sachets gaat rechtstreeks. Kleinere hoeveelheden kunnen worden afgehaald op kantoor. Wanneer u voor 15 mei 2020 bestelt krijgt u een CAV bodywarmer bij bestelling van 1 doos 5 x 50 gr zakjes of 1 doos 5×100 gr zakjes.

Inkuilmiddelen kunnen besteld worden bij de verkoop binnendienst via bestelling@cavdenham.nl of telefonisch via 0546 672525.

 

 

 

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!