Silo's CAV Den Ham

Risico’s voersilo’s

28 juni 2019

Bij voersilo’s spelen twee belangrijke risico’s, die grote gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van de gebruiker(s) en omstanders. CAV Den Ham vindt het belangrijk dat u als veehouder, maar ook onze chauffeurs veilig kunnen werken.

Bij voersilo’s spelen twee belangrijke risico’s, die grote gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van de gebruiker(s) en omstanders.

1- Risico op kantelen/omvallen door:

  • aanrijding door vrachtauto’s, loaders, trekkers, etc., waardoor de staanders en schoren beschadigd raken
  • roestvorming en onvoldoende onderhoud van borgingsbouten, voeten, staanders en schoren
  • verzwakte constructie door het verwijderen van schoren. Bijvoorbeeld omdat de uitlaat onder de silo niet of niet goed te bereiken is met een voerkar
  • het niet of onvoldoende bevestigen van de silo aan de grond

2- Risico op overdruk binnen silo, waardoor de silo scheurt of explodeert

  • tijdens het vullen door verstopping van het doekenfilter, verkeerde silo, etc.
  • explosie door statische elektriciteit

De chauffeurs van CAV Den Ham hebben de afgelopen periode een inventarisatie gedaan op de verschillende boerenerven en hierbij op- en aanmerkingen genoteerd. In de komende periode zal CAV Den Ham contact opnemen met de bedrijven waar men een verhoogd risico loopt. We hopen hiermee samen met de veehouder een veilige werkomgeving te creëren.

Vul zelf ook de checklist van Zero Accidents 2020 in en kom te weten of actie nodig is!

Een ongeluk zit in een klein hoekje.. in onderstaande video laat Nijhof-Wassink zien hoe het vullen van een silo fatale gevolgen kon hebben voor één van hun medewerkers.

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!