Koninklijk predicaat: CAV Den Ham vanaf nu Hofleverancier

21 juni 2021

Mengvoerbedrijf CAV Den Ham mag zichzelf sinds vanavond Hofleverancier noemen. Een Koninklijke eretitel voor bedrijven die meer dan 100 jaar bestaan.

Commissaris van de Koning Andries Heidema en burgemeester Hans Broekhuizen van de gemeente Twenterand kwamen speciaal naar de feestelijke ledenvergadering om het predicaat met het bijbehorende schild uit te reiken. “Hier zijn we natuurlijk ontzettend trots op”, zegt voorzitter Ewald Stamsnieder. “Een kroon op ons jubileum. En een compliment aan alle leden en klanten, die er samen voor hebben gezorgd dat “Den Ham” al 100 jaar een zelfstandige mengvoedercoöperatie is.”

Hofleverancier
De titel Hofleverancier is een koninklijke waardering en erkenning voor de betekenis die CAV Den Ham heeft in de regionale samenleving. “Dit bedrijf is in 100 jaar door de leden opgebouwd. Nog steeds is hier het basisprincipe: eerst verdienen en dan pas uitgeven. Blijkbaar is onderlinge samenwerking onze koning ook opgevallen”, vertelt Stamsnieder, die aansluitend op zijn beurt het eerste exemplaar van het Jubileumboek over “100 jaar CAV Den Ham” mocht uitreiken aan Eric Kleinnijenhuis. Hij behoort tot de familie die bij de oprichting was betrokken en dus al 100 jaar lid is van de coöperatie. “Onze geschiedenis valt binnenkort bij alle brievenbussen in Den Ham, dankzij een speciale uitgave van het blad “Van Brink tot Brug” van de oudheidkundige vereniging Den HamVroomshoop (zelf al 50 jaar jong). Zij hebben geholpen om het Jubileumboek te maken.”

Cheque voor Generatietuin
Tijdens het feestelijke voorspel van de ledenvergadering werd door directeur Harry Grooters ook een cheque van 10.000 euro uitgereikt aan vertegenwoordigers van de dorpsorganisatie “Den Ham Doet!”. Met het geld wordt een Generatietuin gerealiseerd in de omgeving van de Roelofsbrink, waar jongeren en ouderen als vrijwilligers aan de slag gaan en waarvan iedereen in het dorp kan genieten. “Een mooi gebaar naar alle generaties in Den Ham”, aldus Grooters over de financiële bijdrage.

Positief resultaat
CAV Den Ham heeft in 2020 een goed jaar gedraaid. “We knijpen in onze handen dat corona weinig invloed heeft gehad op onze afzet en omzet” aldus Harry Grooters. “Natuurlijk merken wij ook dat het aantal boeren afneemt en dat de vraag naar voer kleiner wordt. Daar spelen we met onze organisatie ook actief op in. Maar we schrijven zwarte cijfers en zijn blij met de nieuwe samenwerking met EJ Bos Diervoeders, die vorig jaar van start is gegaan. Dankzij deze constructie, waarbij een deel van het voer van EJ Bos in Den Ham wordt gemaakt, kan de fabriek in het Brinkdorp blijven draaien en behouden we een zelfstandige coöperatie met een eigen identiteit.”

Nieuwe commissarissen
Tijdens de ledenvergadering werden natuurlijk ook de jaarcijfers besproken. Tevens werd afscheid genomen van twee leden van de Raad van Commissarissen: Henk Groothalle (sector Varkens) en Gerard Nijman (sector Rundvee). Allebei zo’n 10 jaar nauw betrokken geweest bij het bedrijf. De nieuwe opvolgers werden tegelijkertijd benoemd: Frank Weersink (Rundvee) en Bert Kleiboer (varkens).

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!