Keuze maisrassen voor 2021

20 december 2020

We zitten nog midden in het winterseizoen maar de voorbereidingen voor het komende voorjaar zijn alweer in volle gang. Voor we het weten zijn we weer aan het bemesten, mais zaaien en grasmaaien.

Het hoofddoel van de maisteelt is uiteraard de productie van kwalitatief hoogwaardig en zetmeelrijk ruwvoer. Bij de keuze van het maisras staat korrelrijpheid centraal. De korrel dient namelijk af te rijpen om voldoende zetmeel in uw maiskuil te realiseren. Een vitale groene plant bij hakselen geeft daarbij een frisse en smakelijke kuil die goed wordt opgenomen. Kies daarom een maisras dat qua vroegrijpheid past bij uw situatie.

Een geslaagde maisteelt omvat meer dan alleen de maiszaadkeuze. Het is een samenspel tussen de verschillende factoren die van invloed zijn op het eindresultaat. Belangrijk is dat de keuzes die u maakt, passen bij de behoefte van uw veestapel zoals de regio, grondsoort, het rantsoen en het oogstmoment. Een goede voorbereiding is immers het halve werk!

De keuze voor het te zaaien maisras is natuurlijk ook afhankelijk van de keuze of er onderzaai toegepast wordt of dat men kiest voor het zaaien van een vanggewas voor 1 oktober. Kiest u voor onderzaai, dan is het mogelijk een ras te kiezen met een latere rijpheid. Wie een vanggewas na de maisoogst wil zaaien zal uiterlijk 1 oktober zijn vanggewas gezaaid moeten hebben. Het is dan belangrijk om op tijd te zaaien en te kiezen voor een vroeg ras.

In de ontsmettingen van het maiszaad zijn enkele wijzigingen. Sonido (tegen ritnaalden) is sinds dit jaar niet meer verkrijgbaar. Alle leveranciers bieden op een aantal rassen de mogelijkheid om te ontsmetten met Force tegen ritnaalden. Maiszaad dat ontsmet is met Force kan niet retour genomen worden. Tegen vogelvraat kunnen veel rassen ontsmet worden met Korit. Maiszaad ontsmet met Korit of Force dient wel vroegtijdig besteld te worden, dit omdat de beschikbaarheid gering is.

We hebben weer een selectie gemaakt van toprassen van EUROCORN, KWS, LG en MOVO. Heeft u vragen over welke maisras(sen) het beste bij uw omstandigheden passen, neem dan contact op met uw adviseur of met handelsspecialist Herman Borkent op 06-86838219.

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!