Hittestress bij koeien

4 augustus 2020

Komende dagen hebben we te maken met extreem warm weer. Hierdoor kan snel hittestress bij koeien ontstaan! De stress is sterk afhankelijk van de luchtvochtigheid en luchtsnelheid. Komende dagen ligt de luchtvochtigheid tussen de 50-70%. Hierdoor schieten de dieren al snel in de matige stress.

De beste oplossing tegen hittestress is zoveel mogelijk hitte voorkomen. Koel uw dieren door ventilatie en/of water en houd ze uit de felle zon. Vergeet daarbij ook de belangrijkste groep niet: de droge koeien!

Wat te doen bij hittestress

  1. Let op schoon en vers drinkwater!
  2. Monitor de voeropname. Let hierbij op de ruw- en krachtvoerverhouding. Dit om pensverzuring te voorkomen.
  3. Houd het voer vers en fris, voer vaker per dag en voeg een broeiremmer toe.
  4. Door veel te ademen verliest de koe veel CO2. Dit verlaagt de buffercapaciteit, voer daarom voldoende actibuf of natriumbicarbonaat om de penswerking te stimuleren.
  5. Door energietekort in het rantsoen gebruikt de koe eiwit als energiebron, dit verstoort de balans tussen energie en eiwit met als gevolg een verhoogd ureum. Verhoog de energiedichtheid van het rantsoen. Dit kan makkelijk (en op een veilige manier) door vet toe te voegen.
  6. Vermijd direct contact met de zon door weidegang eventueel ’s nachts toe te passen.

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!