Grondstoffenmarkt

20 juni 2019

Aanvankelijk zagen we dit jaar dalende prijzen voor de meeste grondstoffen. Echter zeer natte inzaai omstandigheden in de USA hebben het marktsentiment vanaf half mei behoorlijk laten omdraaien.

Door de nattigheid in de USA is de maïs te laat de grond ingegaan en wordt een deel helemaal niet gezaaid. Daarnaast zijn de gewascondities op dit moment slecht, waardoor de opbrengsten in de USA (verreweg de grootste maïsproducent ter wereld) behoorlijk lager zullen worden.

Tarwe en gerst staat er in Europa goed op. De oogst wordt beduidend groter dan in het droge 2018. In Amerika gaan de tarweprijzen met de maïsprijzen wel stevig omhoog. Ook de inzaai van sojabonen in de USA loopt vertraging op. Wel zijn er nog zeer grote voorraden beschikbaar. Zonnepitschroot is erg vast te noemen. China koopt veel Oekraïense zonnepitschroot ter vervanging van Amerikaanse sojabonen, waardoor deze niet naar Europa komen. De raapschrootmarkt is vrij stabiel. De Europese oogst is de kleinste sinds jaren, vanwege een fors kleiner areaal, maar wereldwijd is raapschroot wel ruim beschikbaar.

Het sentiment in rundveebijproducten is erg vast. Sojahullen en palmpitschilfers waren erg goedkoop geworden, maar worden de laatste twee maanden behoorlijk duurder, door grote vraag wereldwijd. Hoog suiker bietenpulp is stabiel in prijs. Laag suiker 6 mm bietenpulp is erg krap beschikbaar en loopt op in prijs.

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!