Grasland scheuren of doorzaaien

26 augustus 2022

In Twente, Salland en de Achterhoek is de grond plaatselijk extreem droog en zien we veel gele en bruine weilanden. Op plekken waar grotere buien zijn gevallen en richting het noorden zijn de percelen wat groener.

De nazomer is de beste periode om uw grasland te scheuren of door te zaaien. Ook dit jaar is er een ontheffing om grasland tot 31 augustus te scheuren. De regels voor grasland scheuren verschillen per grondsoort. Kijk daarom op de site van RVO of bel met uw adviseur. Tevens is het interessant om graslandvernieuwing uit te voeren met kruiden en klavers omdat in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de hectare premie anders verdeeld wordt. Er wordt hierbij meer naar vlinderbloemige gewassen en biodiversiteit gekeken. Bij vragen over het nieuwe GLB kunt u contact opnemen met uw adviseur.

Ook voor percelen met veel kweek en ongewenste grassen en kruiden is dit de uitgelezen kans om uw grasland te vernieuwen.

Hoe beoordeel ik mijn gras:

 1. Trek op verschillende plekken wat gras omhoog, en kijk naar de voetjes: raaigrassen en rietzwenk hebben een rood voetje, ongewenste grassen hebben over het algemeen een wit voetje. Let op: Timothee is een gewenst gras maar heeft wel een wit voetje.
 2. Leg met behulp van een raamwerk van 6 grote handpalmen (40cm bij 40cm) de openheid van de zode vast. Wanneer al 1,5 handpalm geen gras bevat, betekent dit 25% openheid in de zode en daarmee doorzaaien. Wanneer je al het dode gras hebt verwijderd en je 2/3 handpalmen kwijt kan betekent dit opnieuw inzaaien.
 3. Bruin gras hoeft niet perse dood te zijn. De overlevingskans is klein bij de volgende kenmerken:
  – de plant is bruin en gemakkelijk te verpulveren
  – de basis van de plant is niet meer groen na het verwijderen van het afgestorven blad
  – de wortels zijn niet meer wit en erg houterig, in de bovenste grondlaag is geen vocht meer te vinden.  Zie foto 1 in de afbeelding hieronder.
  – bij twijfel: Gooi een emmer water leeg (binnen een vierkante) en bekijk de aankomende dagen of er nog leven in het gras zit, en zo ja: hoeveel zich dan herstelt.

 

Onderstaande foto geeft aan welke stappen u kunt nemen

 1. Het gras is dood. Advies = opnieuw inzaaien
 2. <50% goede grassen, >20%kweek en bij droogte schade. Advies = opnieuw inzaaien
 3. 50-80% goede grassen, >25% holle zode. Advies = doorzaaien
 4. >80% goede grassen en klavers. Advies: zaaien niet noodzakelijk

Graszaad bestellen? Bestel tot 15 september 2022 met extra korting!
Klik hier voor meer info

 

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!