Circulair varkensvoer

3 februari 2025

Samenwerken aan een duurzame toekomst!

Reststromen als basis voor circulair voer

Een belangrijk aspect van circulair varkensvoer is het gebruik van reststromen. Dit zijn restproducten uit de landbouw en de voedselverwerkende industrie die anders als afval zouden eindigen. Door deze grondstoffen te benutten, dragen we bij aan een duurzamer voedselsysteem, verminderen we verspilling en gebruiken we hulpbronnen efficiënter.

Welke reststromen worden gebruikt?
Reststromen in varkensvoer kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:

  1. Voedselresten uit de voedingsindustrie, zoals:
    • Brood, wraps en pasta
    • Koek, taartbodems en chocolade
    • Snoep en andere overschotten die niet meer verkocht kunnen worden
  2. Bijproducten uit de voedingsindustrie, waaronder:
    • Graanverwerking: gries en zemelen
    • Olieproductie: schroten, schilfers en hullen
    • Sap- en suikerproductie: pulp

Daarnaast zijn er producten die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, zoals brouwgerst die niet aan de kwaliteitseisen voor bier voldoet. Deze wordt ingezet als voedermiddel voor varkens.

Bij CAV Den Ham bestaat een groot deel van het varkensvoer uit reststromen. Veelgebruikte ingrediënten zijn onder andere haverdoppen, sojaschroot, raapzaadschroot, palmpitschilfers, zonnebloemschroot, maïsgluten, tarwegries, broodmeel, maïsweekwater, pulp en melasse. Ook een deel van de tarwe en gerst kan als reststroom worden ingezet.

Minder soja, meer duurzaamheid

Soja is traditioneel een belangrijke eiwitbron in varkensvoer, maar wordt vaak in verband gebracht met ontbossing en een hoge ecologische voetafdruk, vooral omdat het grotendeels uit Zuid-Amerika komt.

Om het soja-aandeel te verlagen, werken we bij CAV Den Ham op twee manieren:

  • Verlaging van het ruw eiwitgehalte zonder verlies van voedingswaarde
  • Gebruik van alternatieve Europese eiwitbronnen zoals erwten, raapzaadschroot, zonnebloemschroot en aardappeleiwit

De afgelopen jaren hebben we met succes sojavrij vleesvarkensvoer ontwikkeld. De resultaten hiervan zijn vergelijkbaar met ons reguliere voer, wat bewijst dat duurzamer voeren mogelijk is zonder in te leveren op prestaties.

Voerconversie

Een lagere voerconversie betekent dat er minder voer nodig is per kilogram vlees. Dit draagt bij aan een efficiënter gebruik van grondstoffen en vergroot het aandeel reststromen in het voer. Daarnaast verlaagt het de afhankelijkheid van soja.

De afgelopen jaren zien we een duidelijke daling van de voerconversie, mede dankzij een betere afstemming van het voer op de behoeften van de dieren. Bij onze klanten merken we dat deze focus op efficiëntie en circulariteit zich uitbetaalt in zowel duurzaamheid als rendement.

Samen werken aan een duurzame toekomst

Door reststromen optimaal te benutten en het gebruik van soja te verminderen, zetten we bij CAV Den Ham stappen richting een duurzamere veehouderij. Wilt u meer weten over circulair varkensvoer en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem contact op met Gea Simonides. Specialist varkensvoeding bij CAV Den Ham.

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!