Vooraf investeren of achteraf betalen

15 april 2021

Het nieuwe grasseizoen staat weer voor de deur, waarbij het verkrijgen van ruwvoer met hoge kwaliteit van groot belang is. Met goede ruwvoerwinning wordt de basis gelegd voor een hogere melkproductie en een beter financieel resultaat.

Inkuilen van gras wordt vaak meerdere keren per jaar gedaan. Per jaar kunnen van hetzelfde perceel vijf tot zes sneden gewonnen worden. Inkuilen is niet zomaar even grasmaaien. Een goede kwaliteit graskuil heeft onder andere te maken met de juiste manier van conserveren. Tijdens het inkuilen van gras is het belangrijk dat er suikers aanwezig zijn. Het beste is om het gemaaide gras binnen 36 uur onder het plastic te hebben, zodat de slechte micro-organismen zich niet blijven ontwikkelen. Zij houden namelijk van zuurstof. Probeer het drogestofpercentage tussen de 35% en maximaal 45% te houden. Door de kuil op de juiste manier dicht te maken is er minder zuurstof aanwezig, wat zorgt voor een stabielere kuil.

Gebruik daarnaast een inkuilmiddel of kuilverbeteraar voor de juiste conservering van het gras. Een kuil kan van nature snel stabiel worden als er voldoende melkzuurbacteriën op het gewas zitten. De realiteit is echter dat er meer risico’s dan zekerheden aan een inkuiltraject verbonden zijn. Onder invloed van weersomstandigheden, drogestofgehalte, maaimoment en de insleep van mestdeeltjes en ruw as wordt de fermentatie gefrustreerd. Onderzoeken van de Schothorst Feed Research bevestigen dat inkuilmiddelen daadwerkelijk plussen op de kwaliteit, smakelijkheid, voeropname en melkproductie. Daarmee is de investering in inkuilmiddelen al snel terugverdiend.

MAGNIVA Platinum 2 is speciaal ontwikkeld voor gewassen met een relatief hoog eiwit- en suikergehalte. Het bevat een unieke combinatie van de homofermentatieve bacterie Pediococcus Pentosaceus 12455 en heterofermentatieve bacteriën Lactobacillus Hilgardii I-4785 en Lactobacillus Buchneri 40788 die zorgen voor een snelle conservering en het tegengaan van broei. Magniva Platinum 2 is geschikt voor graskuilen tussen de 30-50% ds. Voor zwaardere snedes, bijvoorbeeld beheersgras is Magniva Platinum 3 met extra enzymen een goede optie. Uit praktijkonderzoek blijkt het bacterieklimaat met Magniva Platinum kuilverbeteraars tot 1,8 kg hogere droge stof opname uit ruwvoer te leiden.

Tot 7 mei bieden wij u de mogelijkheid om de Magniva Platinum 2 of 3 met 5% korting te kopen. Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden.

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!