Doorzaaien vroeg in het voorjaar

16 maart 2018

De kwaliteit van ruwvoer staat de afgelopen jaren gelukkig veel in de belangstelling. Met een goede kwaliteit ruwvoer melkt het makkelijker en is de kostprijs vaak lager. Er zijn een paar momenten in het jaar dat je daadwerkelijk invloed kunt uitoefenen op de kwaliteit van het ruwvoer.

 Wiedeggen en doorzaaien is een snelle en goedkope manier om direct na de winter de schade te herstellen. Zowel de kwaliteit áls de hoeveelheid ruwvoer krijgt met goed onderhoud een boost.

Het grasland heeft hier en daar flink te lijden gehad van de vorstperiode met de harde, droge oostenwind.  Het is raadzaam om nu de percelen in te gaan en kritisch te kijken of doorzaaien nodig is. Met doorzaaien brengt u groeikrachtige nieuwe grassen in de zode om komende jaren weer te kunnen rekenen op een goede opbrengst en kwaliteit.

Bij het uitvoeren van het doorzaaien onderscheiden we de volgende situaties:

  1. Percelen met kort gras adviseren wij om z.s.m. door te zaaien, zodra de omstandigheden goed zijn voor berijden (voldoende draagkracht).
  2. Percelen waar het gras te lang de winter is ingegaan en waar het gras nu 15 tot 20 cm hoog is adviseren wij om deze eerst te maaien of te bloten en het gras af te voeren. Als dit gras namelijk bruin verkleurd is door de winter vertraagt dit de hergroei en bovendien gaat dit ten koste van de smakelijkheid en graskwaliteit (voederwaarde) van de eerste snede. Direct na maaien/bloten kan er worden doorgezaaid.
  3. Percelen waarvan het gras nu te lang is (15 tot 20 cm) en die niet worden gemaaid of gebloot, kunnen direct na de eerste snede worden doorgezaaid als er dan nog voldoende vocht is.
  4. Indien het gras aan de lange kant is (10 tot 15 cm), maar er wordt niet gemaaid, dan adviseren wij om in elk geval met een wiedeg eerst de oude, dode grassen los te eggen en een mooi zaaibed te creëren. Vervolgens kan er worden doorgezaaid. Dit kan ook met een wiedeg/zaai-combinatie.

 

ProNitro®-coating

Graszaad met ProNitro®-coating is perfect geschikt voor het in- en doorzaaien van het grasland, omdat het zorgt voor een sterkere vestiging van de kiemende grasplant. Deze graszaadcoating bevat alle stikstof die nodig is in het beginstadium. Het kiemplantje kan dan ook meteen gebruik maken van de stikstofvoorraad op het zaad. De grasplantjes ontwikkelen zich sneller en de zode is sneller dicht. Deze voorsprong zorgt voor een verbeterde grasopbrengst. ProNitro®-coating geeft gemiddeld 30% meer gekiemde planten

Wij adviseren om bij het doorzaaien gebruik te maken van een ProNitro-graszaadmengsel, omdat deze stikstof-coating het jonge grasplantje een sterkere beginontwikkeling geeft en daardoor een grotere concurrentiekracht ten opzichte van de bestaande graszode. Om graslanddoorzaai te laten slagen mag de eerste maaisnede niet te zwaar worden. Een lichte snede maaien of beweiden geeft de beste resultaten.

Het mengsel DoorzaaiMax ProNitro is speciaal samengesteld voor het doorzaaien van grasland. Het bevat rassen met een snelle beginontwikkeling, goede draagkracht, kiemt bij een lage  bodemtemperatuur en zorgt voor genetische vooruitgang van uw graslandperceel.

 

Grasland APK App

Hoe staat het met de kwaliteit van uw grasland? Moet u nu doorzaaien of liever opnieuw inzaaien? Vragen waar u iedere keer mee blijft worstelen, maar die u eigenlijk in enkele minuten zelf kunt beantwoorden.

Check de kwaliteit van uw grasland met de Grasland-APK App!

Met deze app kunt u op een simpele en vooral snelle manier een eerste beoordeling van het grasland doen. Aan het einde van de Grasland APK ontvangt u een advies om de opbrengst en kwaliteit van het grasland weer op peil te brengen, mocht dit nodig zijn.

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!